Voor particulieren:
Voor particulieren geldt een lager tarief dan voor bedrijven. Dit hangt af van het traject en wordt in overleg vastgesteld. Als het traject wordt vergoed door de verzekeraar of de werkgever, wordt er eerst een offerte opgesteld.
Voor informatie over aftrekbaarheid van de belasting: zie hieronder.
Informeer bij uw werkgever, de arbodienst of uw verzekeraar naar de mogelijkheden voor een vergoeding voor coaching. In veel CAO’s is een mogelijkheid opgenomen van een persoonlijk budget voor (loopbaan-)ontwikkeling of scholing. Enkele voorbeelden zijn: Rijksoverheid, Gemeenten, Waterschappen, Schiphol, Omroepen, Netwerkbedrijven, NAM, Woningcorporaties, Onderwijs.
Voor bedrijven:
Voor trajecten wordt altijd een offerte uitgebracht. Na akkoord wordt direct gestart met het coachingtraject.
Belastingaftrek bij (loopbaan)-coaching
Zowel voor bedrijven als voor particulieren zijn de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding onder voorwaarden aftrekbaar.
Er moet voor de fiscus sprake zijn van individuele advisering van sollicitatieactiviteiten, carrièreadviezen, psychologische tests, workshops.
Als je als particulier de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding zelf betaalt, dan kun je deze kosten als studiekosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Er moet worden voldaan aan de volgende voorwaarde(citaat Kluwer Belastinggids): Verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en dat met het oog op verwerven van inkomen. Van belang is ook dat de studie of opleiding plaatsvindt in het kader van een leertraject. Daarvan is sprake als het verwerven van kennis plaatsvindt onder enige begeleiding of toezicht van een derde.
Bijna alle kosten voor loopbaanbegeleiding zijn aftrekbaar, alleen reiskosten niet. Er is een drempel van € 250,-. De kosten zijn alleen aftrekbaar als ze daadwerkelijk betaald zijn in het jaar waarover de belastingaangifte wordt gedaan.